VUT regeling

Gepubliceerd op 10 augustus 2023 om 12:16

Met het introduceren van de VUT-regeling gingen werknemers ineens veel eerder met pensioen. VUT staat voor: Vervroegde uittreding. Gemiddeld op 60 jarige leeftijd, velen nog eerder. Dat is iedereen gegund echter wie betaalt deze rekening? In het verleden werd er niet zelf voor gespaard maar werden de VUT regelingen opgebracht door het collectief. Daardoor leek het wel alsof men nauwelijks wist hoeveel een VUT kost. Inmiddels leven we in een andere wereld, alles is individueler en het kostenplaatje van eerder stoppen met werken veel duidelijker en transparanter.

Inzicht in de kosten van een vervroegde pensionering

Om een idee te geven wat het stoppen op 60 jarige leeftijd kost. Laten we er vanuit gaan dat de AOW-leeftijd 67 jaar is. Het betreft dus een periode van 7 jaar. Een modaal inkomen is op dit moment ruim € 35.000 bruto per jaar. Maal 7 is bijna € 250.000 bruto. Veel geld.

Vervolgens kwam de overheid met een prepensioen. Daarin spaarde het individu wel voor zichzelf, geholpen door de werkgever, echter het was minder goudomrand voor de werknemer en de gemiddelde pensioenleeftijd steeg naar 62 jaar. De uitkeringen die vanaf 62 jaar konden ingaan waren een stuk lager dan voorheen dus moest de werknemer een eventueel tekort vaak aanvullen met spaargeld.

Organiseer uw eigen vervroegde pensioenregeling

Anno 2023 zijn al deze regelingen al jaren geleden afgeschaft. Wel is het zo dat er nog prepensioenpotjes staan die u kunt gebruiken om eerder te stoppen of om het pensioen te verhogen. Of een combinatie van beide. Mensen moeten nu veel bewuster met de verschillende mogelijkheden omgaan om eerder te kunnen stoppen. Ik begin vaak met de vraag: ‘hoeveel heeft u nodig?’ Om vervolgens eerst te kijken of dat bedrag wel beschikbaar is vanaf AOW-leeftijd. Indien dat niet het geval is moet eerst dat gat worden gerepareerd. Wat overblijft kan worden gebruikt om eerder te stoppen. Uw eigen vervroegde uittreding waarbij ik kan helpen.